sobota, 2 lutego 2013

Angelina Ballerina - bezmlecznie

Ten tort to było małe wyzwanie dla mnie - i nie chodzi tym razem o wykończenie tylko o krem. Bo musiał być bezmleczny. Więc mój najnajnajulubieńszy krem z bitej śmietany z mascarpone się nie nadawał. Nie nadawał się także krem budyniowo-maślany. Ale z pomocą przyszła mi kuchnia wegańska :)

Zatem biszkopt przełożony jest wegańską masą budyniową (budyń na mleku sojowym a zamiast masła jest margaryna bezmleczna) oraz brzoskwiniami. Dodatkowo zrezygnowałam z masy maślanej którą standardowo pokrywa się ciasto przed nałożeniem dekoracji z masy cukrowej. Nie lubię margaryny i stwierdziłam że zastąpienie masy maślanej analogiczną z margaryny nie wpłynie korzystnie na smak całości. Zatem masa cukrowa nieco odstaje miejscami - zwyczajnie nie miała się na co przykleić do tortu. Myślę że trzeba znaleźć kompromis między wyglądem a smakiem ;) i to jest właśnie mój :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz